Aronia



Aronia jest rośliną która kwitnie w maju na kolor biały. Ma wiele zastosowań począwszy od ozdobnego, ponieważ liście aronii przyjmują jesienią najpierw pomarańczową, a później czerwoną barwę. Innym zastosowaniem może być wykorzystanie spożywcze, ponieważ branża spożywcza wykorzystuje ją do produkcji dżemów, soków, konfitur i nalewek.

Ma szerokie zastosowanie jako owoc leczniczy, jej świeże lub suszone owoce są wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Bardzo duż± zaletą jest ogromna ilość witamin, które występują w aronii. Można nią leczyć wiele chorób i skażeń. Aronia znajduje też zastosowanie w kuchni, możemy przygotować soki, dżemy, powidła i galaretki. Ma też zastosowanie jako rozcieńczony sok na poparzenia słoneczne.

Suszenie przeprowadza się zaraz po zbiorze, rozkłada się owoce w przewiewnym i cienistym miejscu. W internecie możemy znaleźć przepisy i sami przyrz±dzać różne przetwory z aronii. Jak widać jest to bardzo zdrowa i mało wymagająca co do gleby roślina, tak więc każdy z Nas może ją hodować i cieszyć się widokiem, przetworami i właściwościami zdrowotnymi tego owocu.